Şubat 20, 2015

Anne sütü bağımlısı bir bebeğim var...

Doğumdan beri oğlum anne sütü alsın ,sütüm yeterince gelsin, diye çok emek harcadım.Çünkü bu bahanesi olmayan bir konuydu benim için.Sütüm yok ya da gelmedi dememeliydim.Ve gerçekten de bu işin emek ve bilinç istediğini yaşayarak gördüm.Mesleğim sebebiyle çok anneye emzirme eğitimi verdim. Ve şimdi uygulama zamanıydı.Kısaca neler yaptığımı veya yapmadığımı anlatayım.
  • Beslenmeme dikkat ettim öncelikle.Çünkü ilk günler o kadar hasssas bir dönemdesiniz ki 80 kilo olsanız da 5 dk emzirince şekeriniz düşüp halsiz bitkin kalabiliyorsunuz.Ve siz iyi hissetmezseniz bebeğinizin bakımına da yansır bu.Geceleri yemek üzere başucuma ,badem ceviz kuru üzüm koydum bir de su tabiki .Ve bu bana öyle makbule geçti ki, nerdeyse çerez tabağını bitirecek kadar açlık çekiyordum geceleri.Ama önemli olan ihtiyacım kadarı olduğu için sınırı korudum.
  • Diğer önemli konu; sezeryan ile doğum olduğu için sütüm hemen gelmedi tabiki.Ama ben emzirmekten hiç vazgeçmedim.Sütüm olmamasına rağmen emzirdim ve minik minik sağdım kaşıkla bebeğime verdim:)))Kuş Gözü kadar anne sütü damlasını oğluma koştur koştur götürürken,ileride süt banyosu yaptıracak kadar sütüm geleceğini tahmin edemezdim tabiki.:))
  • 4 Gün boyunca hiç uyumadım .Bu doğru birşey değil tabiki ama eşim ve kayınvalidem nasılsa ilgileniyorlar deyip uykuya dalmadım.Sütümü sağdım,kaşıkla verdim  şekeri düşmesin diye her 2 saatte bir mama verdim ,bebeğim aç kalmasın diye.Biberon olumsuz beslenme alışkanlığına sebep olacağından ilk 6 ay kullanmadım. Fakat çalışmaya başlayınca ,benim sağarak bıraktığım anne sütünü içebilmesi için bilinçli bir biberona alıştırma durumumuz oldu.Bu sonradan kazanılmış bir beslenme şekli olduğundan bağımlı olmadı bebeğim tıpkı emzikde de olduğu gibi.Emziği de sadece uyurken kısa bir süreliğine kullandık.
  • Bebeğimin bakımında eşim ve kayınvalidemin çok büyük yardımları oldu.Bu işler yalnız da olur olmasına da;nasıl olur?Bu arada 83 kilo ile sonlanan gebeliğim,emzirme ile 58 kilolara kadar inmeme sebep oldu.Yine bekarlık kilolarıma kavuştum analayacağınız.Çok emzirdiğim için diyet yapmama da gerek kalmadı.Zaten aldığımı emzirdim:))
  • Oğluma gelince gelişim skalasında hep %95 lerde giden bir büyüme ağrisi gösterdi.Çok şükür hiç hasta da olmadı.Doğal bağışıklığının da oluşması için,titiz titiz elimde bezle dolaşmıyorum etrafında kuzumun.Herşeye  kontrollü birşekilde dokunmasına ,elini ağzına götürmesine müsade ettim ki vücudu, doğal bağışıklık oluştursun.
  • Bebeğim oldu 18 aylııık.O kadar çok emdi ki bebeğim, anne sütü bağımlısı oldu. Ek gıdalara yemeklere burun kıvırmaya başladı ve 1 yaş tahlillerinde bebeğidme talasemi taşıyıcılığı olduğu ve bu yüzden demir eksikliği yaşadığı ortaya çıktı ,ben yıkıldım...Ve bu konuda elleri kolları sıvadım...